Bezár

Alapképzések

11
Védőnő (BSc)

Védőnő (BSc)

2014. november 19.
4 perc

Az alapképzési szak megnevezése: egészségügyi gondozás és prevenció (Health Care and Disease Prevention)

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

- végzettségi szint: alap- (bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat

- szakképzettség: védőnő (Health Visitor)

Az oklevélben szereplő képzés megnevezése: Védőnő (Health Visitor)

Képzési idő: 
8 félév, nappali tagozaton

Védőnő BSc képzés felépítése, avagy milyen kurzusaid lesznek:
Fontos, hogy jó legyél biológiából, mert az sokat segít abban, hogy eredményesen megálld a helyed. Ugyanis az alapozó tantárgyak (anatómia, élettan, biokémia) a középiskolai biológiára, kisebb részben kémiára építenek. Az orvosi latin segít megérteni a szakkifejezéseket, így nem kell értelmetlenül bemagolnod őket.
Később elsősegélynyújtást, egészségfejlesztést, védőnői módszertant, szaknyelvet is tanulnak hallgatóink. Fejlődéslélektanból megtudható, milyen életkorban mit tanul meg és mit tud, mire képes a gyermek. Szociálpszichológiából többek között az előítéletek kialakulásról és leküzdéséről esik szó. A táplálkozástan tudományából két területtel is foglalkozunk: az egyik a csecsemőtáplálás (milyen életkortól mi adható, és azt hogyan kell elkészíteni), a másik a betegségek dietetikája (ez nem más, mint mit egyenek a különböző betegségben szenvedők - pl. a köszvényesek a húst, a magas vérnyomásosok sósat kerüljék).

Védőnő pillanatképek - Szeged

Továbbtanulási lehetőségek:

Az alapképzést követően itt a Karunkon, kettő mesterképzésre is lehet jelentkezni , az egyik a szakvédőnő mesterképzés, a másik az egészségügyi menedzser mesterképzés. Ezen túl a védőnői profilhoz közel áll több szakirányú továbbképzési lehetőség, mint pl. a perinatális szaktanácsadó, laktációs szaktanácsadó, integrált szülő-csecsemő konzulens képzések.Elhelyezkedési lehetőségek:
A védőnő megtalálható területi védőnőként körzetben, alapfokú oktatási intézményben iskolavédőnőként, középfokú oktatási intézményben ifjúsági védőnőként. Vannak, akik fekvőbeteg intézetekben kórházi védőnőként (újszülött osztályon, gyermekosztályon) dolgoznak, vagy várandósgondozásban tevékenykednek. Védőnőként lehetőség van elhelyezkedni gyermekjóléti szolgálatnál is vagy családsegítő központban, illetve a képzettség bővítését követően gyámhivatalban. Mások - akik a versenyszférában szeretnének dolgozni - tápszerek, babakozmetikumok forgalmazásával foglalkozó cégek képviselőjeként (orvos- és patikalátogató) vállalhatnak munkát. Oktatóként (babamasszázs tanfolyam, szülésre felkészítő tanfolyam, csecsemőgondozás tanfolyam, babysitter-képzés, életmód tanácsadás, elsősegélynyújtó tanfolyam) is el tudnak helyezkedni a képzés befejezését követően, egy-egy terület kapcsán a specializációt elsajátítva.


Miért válaszd az SZTE ETSZK-t?
  • szép, parkosított környezet
  • jó hangulat
  • segítő közösség
  • változatos szórakozási lehetőségek
  • modern, jól felszerelt tantermek

Válaszd az ETSZK-t!


Hallgatóink mondták:


"Amikor végiggondoltam, hogy mit jelent számomra a védőnő szak, sok minden eszembe jutott…
Először is: a csoportom, akikkel közösen küzdünk minden nap egy újabb célért. Lehet az egy egészségnap szervezése, egy vizsga vagy egy óratartás az iskolában. Számos kihívás, ami együtt sokkal könnyebb.
Másodszor a kollégiumi élet. A kar kollégiuma tulajdonképpen egy nagy család. Mindenki ismer mindenkit. Együtt készülünk a következő vizsgára, majd a farsangi bálra. Nekünk szurkol a vizsgaidőszakban a portás, a büfés bácsi és a takarító néni is.
Harmadszor az oktatóink, akik komoly szakmai felkészültséggel rendelkeznek, és következetesen próbálnak okítani bennünket a szakma csínjaira. Fáradságos munkájuk ellenére is minden nap van egy biztató szavuk, egy kedves mosolyuk felénk…
Furcsán hangzik, de 2006-ban még nem erre a pályára készültem. Tanulmányaim kezdetekor nagyobb volt bennem a kíváncsiság, mint az elhivatottság. Végül maradtam és megtapasztaltam az első, úgynevezett ,,alapozó" tárgyak éveit. Az alapozó tárgyak keretében az első két évben anatómiát, élettant, pszichológiát és orvostudományi tárgyakat tanultunk. A III. évtől viszont minden megváltozott. Elkezdődtek a szakmai gyakorlatok, ahol lehetőségünk nyílt csecsemő- és várandós látogatáson, tanácsadáson jelen lenni, szűrővizsgálatokat végezni, egészségfejlesztés órákat tartani.
Úgy érzem, hogy a képzés hatására jobb lett a kommunikációs készségem, könnyebben szólítom meg az embereket. Nagyobb az önbizalmam, és jobban kezelek egy esetleges konfliktushelyzetet. Türelmesebb vagyok másokkal, és hamarabb észreveszem, ha valahol szükség van rám.
Ma már biztos vagyok abban, hogy védőnő szeretnék lenni.
Én ezt kaptam az évek során az ETSZK-tól. Az, hogy Számodra mit tartogat, csak rajtad áll!
/K. Katalin végzett védőnő hallgatónk/


"Azoknak ajánlom ezt a szakmát, hivatást, akik szeretik a változatosságot, nem félnek a kihívásoktól, a váratlan helyzetektől. Munkánk során mindig más és más családokkal kerülünk kapcsolatba, ezért fontos a jó kommunikációs készség és az empátia, mert csak úgy érdemes dolgozni, ha szívvel-lélekkel vállaljuk kötelezettségeinket. Az egészség mindenki számára kincs, engem pedig különösen jó érzéssel tölt el, hogy ennek megőrzésében részt tudok venni, kihasználva a védőnői

/T. Zsuzsanna végzett védőnő hallgatónk/


ETSZK Pályaképek sorozatunkban egy-egy volt hallgatónk karrierútját ismerhetik meg a hasonló szakmára készülő diákok. Ebben a részben Pálfi Herceg Bianka, iskolai védőnő beszél a munkájáról.A jelentkezés módja:
Jelentkezni elektronikus úton lehet február 15-ig. A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a www.felvi.hu oldalon.


Ha szeretnél többet megtudni a védőnő alapképzésről, regisztrálj januári vagy februári nyílt napunkra!

Jelentkezés a 2024. január 19-ei időpontra >>>

Jelentkezés a 2024. február 3-ai időpontra (a regisztráció januárban indul)


Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:

Kérdezz Tőlünk! Csányiné Dr. Fejes Tekla
tanulmányi előadó
Telefon: (62) 545-023

E-mail: csanyine.fejes.tekla@szte.hu


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek