2023. december 7., csütörtök
EN
9

Gyógytornász (BSc)

Az alapképzési szak megnevezése: ápolás és betegellátás (Nursing and Patient Care)

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

- végzettségi szint: alap- (bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat

- szakképzettség: gyógytornász-fizioterapeuta (Physiotherapist)

Az oklevélben szereplő képzés megnevezése: Gyógytornász-fizioterapeuta (Physiotherapist)


Képzési idő: 

8 félév, nappali tagozaton


Gyógytornász BSc képzés felépítése, avagy milyen kurzusaid lesznek:

Az első évben élettudományi alapozó tárgyakat, mint anatómia, élettan, mikrobiológia és orvosi latin.

Később gyógyszertan, belgyógyászat, neurológia (ideggyógyászat), reumatológia (a mozgásszervek elváltozásaival, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával foglalkozó klinikumi terület), traumatológia (baleseti sebészet) és rehabilitáció következik.
Mindezek mellett tanulsz még fizioterápiát - ami közhiedelemmel ellentétben nem csak elektroterápiát jelent, hanem pl. vízben történő mozgatást, gyógytornát és egyéb kezeléseket is. A manuális technikákon megtanulod hova tedd a kezed, hogyan fogd meg a beteget, mit csinálj pl. manuál terápia (= a sérülések, gyulladások, kopásos elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések kezelése) során. Itt nem csak az agyadnak kell jól működnie, hanem a kezednek is. Tehát az elméleti tudáson túl megtanulod a kezelések pontos és szakszerű gyakorlati kivitelezését is. A képzés során - sok más mellett - betekintést kapsz a fizioterápia nemzetközi módszereibe is.
A tanuláskor nemcsak az a fontos, hogy mit, hanem az is fontos, hogy hogyan tanulsz. A "profi" tanulás elsajátításában és a vizsgák könnyebb leküzdésében a tanulásmódszertan kurzus lesz majd a segítségedre. Annak érdekében, hogy munkádban minél jobban megálld a helyed, olyan tantárgyak segítenek majd, ahol megtanulhatod, hogyan kell pl. kommunikálni egy beteggel, együttműködni az egészségügyi team többi tagjával.

Gyógytornász pillanatképek - Szeged

Továbbtanulási lehetőségek:
Ha az alapképzést követően szeretnéd folytatni tanulmányaidat, akkor mesterképzésre (pl. komplex rehabilitációs, humán kineziológus, egészségfejlesztő tanár mesterszak) és szakmai továbbképzésre (pl. nemzetközi tanfolyamokra) jelentkezhetsz.


Elhelyezkedési lehetőségek:
Ezzel több területen el tudsz helyezkedni, pl. a gyógytornászokat a rehabilitációtól a wellnessig sok területen várják. Végzőseink kórházakban, klinikákon, idősek otthonában, rendelőintézetekben és otthonápolási szolgálatoknál is elhelyezkedhetnek. A betegellátás mellett a gyógytornászokat wellness központokban, fitnesztermekben, egészségturizmussal foglalkozó intézményekben és a gyógyfürdőkben is foglalkoztatják.

Miért válaszd az SZTE ETSZK-t?

  • szép, parkosított környezet
  • jó hangulat
  • segítő közösség
  • változatos szórakozási lehetőségek
  • modern, jól felszerelt tantermek

Válaszd az ETSZK-t!
Hallgatóink mondták:


"Bölcsészként kezdtem, de időközben meggondoltam magam. A gyógytornász szak mellett azután döntöttem, hogy passzív félévemben a gyógymasszőri szakmát tanultam. Megtetszett ez a munka és szerettem az emberekkel is foglalkozni. Érdekesnek találtam az ott tanult tantárgyakat, minél jobban elmélyültem bennük, annál többet szerettem volna megtudni az emberi testről. Amikor erre a karra kerültem meglepett a szervezettsége. Nem volt olyan kérdés (pl. tanévkezdésről), amire ne kaptam volna azonnal választ. Már a Gólyatáborban voltak tájékoztatók, itt kiderült, hogy milyen problémával milyen helyre fordulhatunk. Így az első nap már tudtam, hogy nem vagyok egyedül, van kihez fordulnom probléma esetén. A legtöbb tanár itt olyan, ha látja a hallgatóban az érdeklődést, akkor azt támogatja. Az eddigi tapasztalataim szerint a tanárok sokat tesznek a hallgatókért."
/Sz. Ferenc végzett gyógytornász hallgató/

"2. éves orvostanhallgatóként anatómia szigorlatra készültem, amikor eltört a 80 éves nagymamám válla. A gyógytorna gyakorlatokat én segítettem elvégezni neki. A csontok összeforrása után jobban tudta mozgatni a vállát és a karját, mint a baleset előtt. Ezután egy hirtelen ötlet hatására az interneten megnéztem a gyógytornász szak képzési rendjét. Annyira megtetszett, hogy az "anatómia szigorlat helyett" ezt választottam, és szeptembertől itt folytattam tanulmányaimat. Jelenleg 3. éves hallgatóként elmondhatom, hogy döntésemet nem bántam meg. A képzés valóban a kiírásnak megfelelő magas elméleti és gyakorlati színvonalon folyik, folyamatosan alkalmazkodva felgyorsult világunk elvárásaihoz.
Ami leginkább tetszik itt, hogy tanáraink nagy részénél azt tapasztalom, hogy nem tudatlan diákként, hanem leendő gyógytornászként kezelnek bennünket. Ennek következtében a képzésünk során ki tud alakulni egy olyan bizalmi légkör, amelyben bátran merünk kérdezni, ötleteinket, észrevételeinket elmondhatjuk, ugyanakkor tanárainktól, akik valóban magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudással bírnak, válaszokat is kapunk felmerülő kérdéseinkre. Így hozzájuthatunk ahhoz a "szükséges plusz" tudáshoz, ami a tankönyvekből kimarad. Amit még kiemelnék: érzésem szerint a képzésünk során nagy hangsúly van azon, hogy olyan gyógytornászokká váljunk, akik képesek lesznek arra, hogy az embert teljes - testi, lelki, szellemi - mivoltában kezeljék. Örülök, hogy így döntöttem, és a szegedi gyógytornász képzést választottam."
/T. Tibor végzett gyógytornász hallgató/


ETSZK Pályaképek sorozatunkban egy-egy volt hallgatónk karrierútját ismerhetik meg a hasonló szakmára készülő diákok. Ebben a részben Mirk Brigitta mesél arról, hogy gyógytornászként miként helyezkedett el a robotika területén.

 

A jelentkezés módja:
Jelentkezni elektronikus úton lehet február 15-ig. A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a www.felvi.hu oldalon, illetve a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató című kiadványból tájékozódhat.


Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:

Kérdezz Tőlünk!

Terhes Enikő

tanulmányi előadó

Telefon: (62) 546-418

E-mail: terhes.eniko@szte.hu