Bezár

Alapképzések

8
Ápoló (BSc)

Ápoló (BSc)

2014. november 19.
4 perc

Az alapképzési szak megnevezése: ápolás és betegellátás (Nursing and Patient Care)

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

- végzettségi szint: alap- (bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat

- szakképzettség: ápoló (Nurse)

Az oklevélben szereplő képzés megnevezése: Ápoló (Nurse)

 

Képzési idő:
8 félév, a képzés elvégezhető nappali vagy levelező munkarendben is


Ápoló BSc képzés felépítése, avagy milyen kurzusaid lesznek:

  • Először is teljesítened kell a képzés alapozó szakaszában az anatómia, élettan, orvosi latin, biokémia és többek között az ápolástani alapismeretek tantárgyakat.
  • Később a különböző szakterületek pl. belgyógyászat, sebészet, szülészet-nőgyógyászat, gyermekgyógyászat, intenzív betegellátás ápolástani alapismereteit kell elsajátítani több más tantárgy mellett.
  • Mi azt szeretnénk, hogy ne csak a szaktantárgyakban, hanem a szakmában is megálld a helyed. Ebben olyan kurzusok segítenek, ahol megtanulhatod, hogyan kell pl. konfliktushelyzeteket kezelni, együttműködni az egészségügyi team többi tagjával.
  • A szorgalmi időszakban az előadások és demonstrációs termi gyakorlati órák során sajátíthatod el azt az elméleti tudást, amelynek birtokában a 2. év végén megkezdheted a klinikai területi gyakorlataidat. A területi gyakorlatok során megerősítheted a megszerzett szakmai ismereteidet. Az iskola kiemelkedő eszközparkkal, jól felszerelt demonstrációs termekkel és skill laborokkal támogatja a szimulációs oktatás megvalósulását, melyekben csoporttársaiddal közösen készülhettek fel a valós életben előforduló ápolási helyzetekre.

  Ápoló képzés pillanatképek - Szeged


  Továbbtanulási lehetőségek:

  A BSc végzettség megszerzése után hallgatóink a kar mesterszakán, kiterjesztett hatáskörű MSc ápolóképzésben folytathatják tanulmányaikat öt specializálódási lehetőséggel. Intenzív szakápoló, geriátriai szakápoló, sürgősségi szakápoló vagy közösségi APN végzettséget szerezhetnek, valamint 2023 szeptemberétől indul az extrakorporális szervtámogató APN specializáció is. Az egyetemi oklevél megszerzésével még nem ér véget az ápolói karrierépítés lehetősége, hiszen ma már több doktori iskola is fogadja kollégáinkat, és lehetőség nyílt PhD fokozat szerzésére is az ápolástudományok területén.


  Elhelyezkedési lehetőségek:
  Magyarországon állandó hiány van a szakképzett ápolókból, így már a BSc képzés elvégzésével is könnyen el tudsz majd helyezkedni. Mivel a képzés gyakorlati része a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegellátó egységeiben zajlik, hallgatóink jelentős része már a tanulmányai alatt munkát tud vállalni a klinikák valamelyikén. Az intézményünkben megszerzett ápolói végzettség EU-konform, ami azt jelenti, hogy az Európai Unió tagállamaiban elismerik, különleges honosítási eljárás nélkül a kint megszerezhető BSc végzettséggel egyenértékű diplomát szerezhetsz.

  Miért válaszd az SZTE ETSZK-t?

  • szép, parkosított környezet
  • jó hangulat
  • segítő közösség
  • változatos szórakozási lehetőségek
  • modern, jól felszerelt tantermek

  Válaszd az ETSZK-t!

  Hallgatóink mondták:


  „Nagyon jól éreztem magam a Karon! Az ajtón belépve jó érzéssel tapasztalhattuk, hogy nem csak kívülről, de belülről is szép az épület.
  A suli nagyon jól felszerelt, a multimédiás eszközök az órai szemléltetést és az egyéni felkészülést is segítették. Professzionális oktatásban részesültünk, olyan tudásanyagot sikerült átadni nekünk, amiből tapasztalataim szerint szakmánkban a továbbiakban gond nélkül meg tudunk majd élni. Mindenki készséggel segített, problémáinkkal nyugodtan fordulhattunk az oktatók felé is, a legtöbbjükkel nagyon jó hallgató-oktató viszonyt sikerült kiépítenünk.”
  /H. János végzett ápoló hallgató/


  „Az itt eltöltött négy év nem csak a megszerzett tudás miatt volt hasznos. Rengeteg baráttal, élménnyel gazdagodtam. Nagyszerű oktatóktól tanulhattam, akik sokszor az életre is tanítottak minket. Az utolsó félévben adódó Erasmus ösztöndíj lehetőség pedig életem egyik legmeghatározóbb élménye volt, amit szintén e remek főiskolának köszönhetek. Mindig jó szívvel fogok visszagondolni az itt eltöltött - vizsgaidőszakban sokszor kemény, nehéz - időszakra, élményekre, tanárokra és az épületre is.”
  /S. Judit IV. éves ápoló hallgató/


  ETSZK Pályaképek sorozatunkban egy-egy volt hallgatónk karrierútját ismerhetik meg a hasonló szakmára készülő diákok. Ebben a részben Tisóczki Evelin osztályvezető főnővér beszél a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban töltött munkájáról és az ápolói szakmáról.  A következő részben Móczárné Tóth Nóra a Remény és Gondoskodás Otthonápolási Szolgálat szakmai vezetője mutatkozik be.  A jelentkezés módja:
  Jelentkezni elektronikus úton lehet február 15-ig. A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a www.felvi.hu oldalon, illetve a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató című kiadványból tájékozódhat.


  Ha szeretnél többet megtudni az ápoló alapképzésről, regisztrálj januári vagy februári nyílt napunkra!

  Jelentkezés a 2024. január 19-ei időpontra >>>

  Jelentkezés a 2024. február 3-ai időpontra (a regisztráció januárban indul)


  Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:

  Kérdezz Tőlünk!

  Tulipán Tünde

  tanulmányi előadó

  Telefon: (62) 546-405

  E-mail: tulipan.tunde@szte.hu

  Aktuális események

  Rendezvénynaptár *

  Kapcsolódó hírek