2023. december 7., csütörtök
EN
10

Dentálhigiénikus (BSc)

Az alapképzési szak megnevezése: egészségügyi gondozás és prevenció (Health Care and Disease Prevention)

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

- végzettségi szint: alap- (bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat

- szakképzettség: dentálhigiénikus (Dental Hygienist)

Az oklevélben szereplő képzés megnevezése: Dentálhigiénikus (Dental Hygienist)


Képzési idő: 

8 félév, nappali tagozaton


Dentálhigiénikus Bsc képzés felépítése, avagy milyen kurzusaid lesznek:

Az egészséges működés megismeréséhez a fej-nyak tájék, fogazat teljes biológiai összefüggéseit el kell sajátítaniuk (fogászati és dentális anatómia). Megismerkednek az egészséges száj mikroflórájával és annak eltéréseivel (orális mikrobiológia). A fogorvosi rendelő működését, a dentálhigiénikusok által használt berendezések, műszerek használatát, valamint alapvető vizsgáló és terápiás módszereket nem élő emberen, hanem fantomlaboratóriumban gyakorolják be: dentálhigiénikusi propedeutika tantárgy előadásain és gyakorlatain szerzik meg ismereteiket. Az egészségügyben fontos a kórházi fertőzések megelőzése, amelynek speciális, a fogorvosi rendelőre vonatkozó előírásai és eljárásai is vannak, ezeket oktatjuk az infekciókontroll a fogászatban tantárgy keretében. A szájüreg és fej-nyak tájék legfontosabb népegészségügyi vonatkozásaival (előfordulás, okok, rizikótényezők) illetve azok megelőzésének lehetőségeivel foglalkozik a preventív fogászat. Fontos, hogy fájdalommentes kezelésben részesítsük a pácienseket, ezért a fogászati érzéstelenítést el kell sajátítani. Ez a tevékenység azzal jár, hogy gyógyszert juttatunk a szövetek közé, amelynek mellékhatásai lehetnek, és a páciens általános egészségi állapota, a fogorvosi kezeléstől való félelem, stressz miatt is kialakulhatnak váratlan rosszullétek, amelyet el kell tudnia a dentálhigiénikusnak is hárítania, ezért tanítjuk a fogászati érzéstelenítés és oxyológia nevű tantárgyat. A fogászati vizsgálatok fontos részei a különböző képalkotó eljárások, ezért hallgatóinkat megismertetjük a fogászati radiológia tudnivalóival.

Dentálhigiénikus pillanatképek - Szeged

A fenti tantárgyak sikeres elsajátítását követően következnek a fogászat részterületei, ahol a legfontosabb betegségek, azok megelőzése és ellátásuk módjainak elméleti alapjainak megtanulása mellett, a dentálhigiénikusok által végzett beavatkozások gyakorlati feladatait, pácienseken is el fogják végezni. A fent említett részterületek: fogpótlástan és odontotechnológia, fogszabályozás, gyermekfogászat, megtartó fogászat, orális medicina (arc- és a szájnyálkahártya eltérései), szájsebészet, parodontológia (fogágybetegségek és fogászati implantológia).

A jól működő egészségügyi rendszerekben, a fogorvosi praxis működtetésében a dentálhigiénikusok is részt vesznek, sőt vezető pozícióban is dolgozhatnak: ezért a praxismenedzsment tantárgy keretében felvértezzük hallgatóinkat az egészségügyi rendszerek működésével, működtetésével kapcsolatos ismeretekkel.


Dentálhigiénikus képzés - 1.rész: Mit tanulsz, ha dentálhigiénikusnak jelentkezel?


A fentiek sikeres teljesítésével, szakdolgozat elkészítése és megvédése valamint eredményes záróvizsgát követően a dentálhigiénikusok alkalmasak lesznek arra, hogy az ellátórendszer fontos tagjaként, önállóan és fájdalommentesen végezzék a következőket:

 • Sztomato-onkológiai szűrés
 • Szájhigiénés kezelési terv
 • Nem-sebészi parodontális terápia
 • Fogszabályzó kezelések előkészítése
 • Fluoridálás, barázdazárás
 • Sebkezelés, varratszedés
 • Ideiglenes pótlás készítésében segítség, rögzített fogpótlások, ellenőrzést követő ideiglenes szájbehelyezése

Dentálhigiénikus képzés - 2. rész: Milyen feladatokat végezhet el egy dentálhigiénikus?


Elhelyezkedési lehetőségek:

Számos olyan, korábban fogorvosok által végzett tevékenység van, amelyet kellően motivált és képzett dentálhigiénikusok végeznek a fejlett egészségkultúrával rendelkező országokban.

A gyermekfogászati megelőző ellátások, egészségnevelés, professzionális szájhigiénés kezelés, implantátumokkal rendelkező páciensek, fogágybetegek rendszeres, fenntartó kezelése, fogszabályozó beavatkozások előkészítő lépései, döntő többségében az említett szakemberek feladata. Magyarországon még megoldatlan sok, speciális kezelési igényű páciens orális egészségének biztosítása. A testi vagy szellemi fogyatékkal élő emberek, idősek, speciális gondozási intézetekben élő, krónikus ápolási osztályon, esetleg hosszú ideig aktív betegellátást nyújtó intézményekben fekvő betegek nem tudnak a fogorvosi rendelőbe eljutni, illetve egyedül képtelenek megfelelő egyéni szájhigiénés tevékenység végzésére: helyben kell számukra megfelelő ellátást biztosítani, amelyet a fogorvosok kapacitás hiányában nem vagy elégtelenül végeznek, ezért a legnagyobb részben dentálhigiénikusok nyújthatnak megfelelő megoldást.


Miért válaszd az SZTE ETSZK-t?

 • szép, parkosított környezet
 • jó hangulat
 • segítő közösség
 • változatos szórakozási lehetőségek
 • modern, jól felszerelt tantermek

Válaszd az ETSZK-t!


ETSZK Pályaképek sorozatunkban egy-egy volt hallgatónk karrierútját ismerhetik meg a hasonló szakmára készülő diákok. Ebben a részben Barna Laura Flóra mesél arról, hogyan jutott ki az Erasmus+ program keretében külföldre, illetve milyen feladatokat lát el egy dentálhigiénikus Írországban.A jelentkezés módja:

Jelentkezni elektronikus úton lehet február 15-ig. A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a www.felvi.hu oldalon, illetve a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató című kiadványból tájékozódhat.


Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:

Kérdezz Tőlünk!

Bálóné Dr. Gácsi Zsuzsanna

tanulmányi előadó

Telefon: (62) 341-831

E-mail: balone.gacsi.zsuzsanna@szte.hu