7

Szociális munka (BA)

Az alapképzési szak megnevezése: szociális munka (Social Work)

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

- végzettségi szint: alap- (bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat

- szakképzettség: szociális munkás (Social Worker)

Az oklevélben szereplő végzettség megnevezése: szociális munkás (Social Worker)


Képzési idő: 

7 félév, a képzés elvégezhető nappali vagy levelező munkarendben is


Karunk lehetőséget nyújt a szociális munka alapszakra felvételiző hallgatók számára, hogy duális képzési formában is elvégezhetik tanulmányaikat.


Szocális munka BA képzés felépítése, avagy milyen kurzusaid lesznek:
 • Az első két félévben ún. alapozó tantárgyakat, pl. szociológiát, jogi alapismereteket, pszichológiát tanulsz. Ezen ismeretek szükségesek ahhoz, hogy megérthesd a társadalom és az emberek, emberi kapcsolatok működését - de bővítik általános ismereteid és szélesítik látóköröd is.
 • Az igazán izgalmas tanulmányok ezután következnek. Olyan tárgyak jönnek, amelyek már szociális munka gyakorlatában alkalmazható ismereteket oktatnak. Megtanulhatod, hogyan kell foglalkozni a nehéz sorsú gyermekekkel, hajléktalanokkal, szenvedélybetegekkel, munkanélküliekkel. Képet alkothatsz arról, hogy mit csinál egy szociális munkás az iskolákban, a kórházakban, a családsegítő központokban és az önkormányzati irodákban.
 • Mindezek mellett arra is lehetőséged van, hogy a szabadon választható órák között csemegézve "beleásd" magad a szociális munka valamelyik speciális területébe (pl. szociális munka bűnelkövetőkkel), vagy elsajátíthatsz egy érdekes módszert (pl. gyermekrajz elemzés) avagy angol/német nyelvet tanulhatsz, esetleg megismerkedhetsz a jelnyelvet beszélők különös világával.
 • Az oktatás az elméleti ismereteken túl szakmai készségeket (kommunikációt, konfliktuskezelést, csoportvezetést) is fejleszt. Ez másként nem lehetséges, csak kiscsoportos formában. A képzésben fontos szerepet kapnak a terepgyakorlatok (különböző szervezeteknél és intézményekben), amelyek a teljes képzési idő több mint egyharmadát teszik ki.

Szociális munka pillanatképek - Szeged

Továbbtanulási lehetőségek:

Az alapképzést követően lehetőség van mesterszakon folytatni tanulmányaidat, illetve szakirányú továbbképzésre is jelentkezhetsz.

Elhelyezkedési lehetőségek:

A szociális munkások tevékenységei felölelik az emberi élet szinte minden területét, ezért nagyon változatos munkakörökben és munkahelyeken tudsz majd a végzést követően elhelyezkedni. Többek között vállalhatsz munkát családsegítő központokban, gyermekjóléti szolgálatoknál, gyermekotthonokban, idősek klubjában, idősek bentlakásos otthonaiban. Utcai szociális munkásként hajléktalanok ellátásában, hajléktalanok éjjeli menedékhelyén. Fogyatékosok és betegek támogatójaként kórházakban, önsegítő csoportokban, szenvedélybetegek ellátásában drogambulanciákon, rehabilitációs otthonokban. Végezhetsz munkát önkormányzatok népjóléti irodáiban, munkaügyi központokban, iskolai szociális munkásként általános és középiskolában, segélyszervezeteknél, büntetés-végrehajtási intézményekben… és még nagyon sok egyéb intézményben és szervezetben.

 


Miért válaszd az SZE ETSZK-t?

 • szép környezet
 • jó hangulat
 • segítő közösség
 • változatos szórakozási lehetőségek
 • modern, jól felszerelt tantermek

  Válaszd az ETSZK-t!

  A jelentkezés módja:
  Jelentkezni elektronikus úton lehet február 15-ig. A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a www.felvi.hu oldalon, illetve a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató című kiadványból tájékozódhat.


  ETSZK Pályaképek sorozatunkban egy-egy volt hallgatónk karrierútját ismerhetik meg a hasonló szakmára készülő diákok. Ebben a részben Papp Gábor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa beszél a hajléktalanellátásról és a szociális munkáról.
  Elérhetőségünk a képzéssel kapcsolatos kérdésekben:
  kerdezz_etszk

  Bálóné Dr. Gácsi Zsuzsanna

  tanulmányi előadó

  Telefon: (62) 341-831

  E-mail: balone.gacsi.zsuzsanna@szte.hu