Bezár

Hírek

pexels-buro-millennial-636760-1438072

Az SZTE polgárai számára is kinyílik a világ a Pannónia Ösztöndíjprogrammal

Az SZTE polgárai számára is kinyílik a világ a Pannónia Ösztöndíjprogrammal

2024. szeptember 16.
4 perc

Az SZTE hallgatóit és oktatóit is értékes nemzetközi tapasztalatok és felejthetetlen élmények várják a Pannónia Ösztöndíjprogrammal Európán belül és kívül, a világ bármely országában. A támogatás összege akár 400 ezer forint is lehet havonta.

HAZAI FINANSZÍROZÁS – VILÁGRA SZÓLÓ LEHETŐSÉGEK

A rövid és hosszú távú mobilitásokat egyaránt kínáló Pannónia Ösztöndíjprogram lehetőséget biztosít az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára, hogy támogatott keretek között tanuljanak, kutassanak, oktassanak, vagy szakmai gyakorlatot teljesítsenek külföldön.

A Pannónia Ösztöndíjprogram támogatja a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítési törekvéseit és a minőségi mobilitási tevékenységek megvalósítását annak érdekében, hogy a magyar felsőoktatás megőrizze versenyképességét, és kinyílhasson a világ az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára. A 2024-ben induló program első projektszakasza 10 milliárd forintos pályázati kerettel indul, ami 8000 felsőoktatási hallgatónak, oktatónak és munkatársnak biztosít külföldi mobilitási lehetőséget. Közülük 200 hallgató tanulhat a világ legjobb egyetemein kiválósági ösztöndíjjal.

AZ SZTE A PANNÓNIA ÖSZTÖNDÍJPROGRAMBAN IS ÉLEN JÁR

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói számos mobilitási program keretében tanulhatnak külföldön a 2024/2025. tanévben is. A világ valamennyi országában valósíthatók meg rövid (5-30 nap) vagy hosszú (2-12 hónap) idejű tanulmányok, szakmai gyakorlatok vagy diploma utáni szakmai gyakorlatok a Pannónia Ösztöndíjprogram támogatásával, ehhez a hallgatók saját intézetük vagy karuk koordinátoránál nyújthatnak be pályázatot. A Pannónia Ösztöndíjprogram kutatások vagy konferencián történő előadás megvalósításához is nyújt támogatást. Fontos kiemelni, hogy az ösztöndíjprogram keretében megvalósuló mobilitások esetében a hallgatók tandíjmentességet élveznek a fogadó intézményben. Külön pályázati típust képez a kiválósági ösztöndíj, amelynek a támogatásával a világ legjobb 250 egyetemén egy vagy két félévig folytathatnak tanulmányokat a támogatott hallgatók.

A Szegedi Tudományegyetemről jelenleg 570 partnerintézménybe lehet pályázni. Szinte minden mobilitási típusban érkezett már be pályázat, néhány mobilitás már megkezdődött, van olyan szakmai gyakorlat, ami már sikeresen le is zárult a Pannónia Ösztöndíjprogram támogatásával.

Az ösztöndíj mértéke változik a célországtól és a mobilitás típusától függően, valamint további kiegészítő támogatásokat, például tandíj-kompenzációt, illetve szociális alapú juttatást tartalmazhat. A támogatás összege általában valamivel magasabb, mint az Erasmus-nál, a hosszú távú hallgatói mobilitások ösztöndíjösszege célországtól függően elérheti a havi 400.000 forintot is.

Az SZTE kutatóegyetem, így a legnépszerűbb kategóriák egyike a kutatási célú mobilitás.

A szakmai gyakorlat és a rövid tanulmányutak esetében az SZTE-n is folyamatos a pályázási lehetőség. A hallgatói részképzés pótpályázatokkal a 2024/2025. tanév 2. félévére lehet pályázni.


po

 

Oktatók, kutatók és munkatársak mobilitása

Képzési, oktatási vagy kutatási célú mobilitás (2-60) nap.

A kimenő mobilitások megvalósítása mellett a hazai intézményeknek lehetősége van a külföldi oktatókat fogadni rövidtávú bejövő mobilitás formájában.

ÖT KONTINENS VÁRJA A MAGYAR FELSŐOKTATÁS KÉPVISELŐIT, AZ SZTE POLGÁRAIT

A Pannónia Ösztöndíjprogram jelenlegi programszakaszában felsőoktatási közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények jogosultak pályázatot benyújtani a Tempus Közalapítvány részére az aktuális pályázati felhívás alapján. A sikeresen pályázó intézmények együttműködéseket alakíthatnak ki külföldi intézményekkel, hogy hallgatóik, oktatóik vagy munkatársaik nemzetközi mobilitásokban vehessenek részt.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által biztosított támogatási keretet a programot kezelő Tempus Közalapítvány bocsájtja rendelkezésre az arra jogosult felsőoktatási intézmények részére. A hallgatók, oktatók és munkatársak a saját intézményükben tudnak pályázni mobilitási tevékenységekre, az intézmények által megszabott feltételek alapján.

 

KÜLFÖLDI TANULMÁNYOK, HAZAI KREDITÉRT

A program garantálja a hallgatók számára a kint szerzett kreditek elismerését: a hallgató tanulmányi mobilitása alatt végzett tevékenységet a küldő intézménynek el kell fogadnia és teljes mértékben meg kell feleltetnie a tantervi struktúrának, így elkerülhető az esetleges csúszás, ami az egyik legnagyobb visszatartó erő a hallgatók körében.

A Pannónia Ösztöndíjprogram keretében az arra jogosult, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók a Times Higher Education, illetve a Quacquarelli Symonds nemzetközi felsőoktatási rangsorokban első 250 helyen szereplő külföldi felsőoktatási intézményben tanulhatnak! Kiválósági ösztöndíjra a mester- doktori- és osztatlan képzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak, akik ösztöndíjtámogatás mellé lakhatási, utazási és tandíjtámogatásban is részesülnek.

Minden további információ elérhető a Szegedi Tudományegyetem saját Pannónia-honlapján.


Lévai Ferenc

Nyitókép: pexels.com

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek