Dr. Nagy-Grócz Gábor nyílt előadás keretében várja az érdeklődőket május 31-én 12:20-kor, az I. Szegedi Nemzetközi Egészségtudományi Konferencián, az űrtevékenységekkel kapcsolatos egészségügyi kihívások és az űrben való táplálkozás témában.
Az űrutazás során kiemelt fontosságú az űrhajósok megfelelő táplálása, különösen hosszú távú küldetések esetén. Szempont az ételek tápanyagtartalma, eltarthatósága, a táplálkozáspszichológiai aspektusai, valamint, hogy az űrkörnyezet miként befolyásolja az emésztést és atápanyag-felszívódást. A mikrogravitáció, a sugárzás és a stressz fiziológiai változásokat idézhetelő, mint például csont- és izomvesztés vagy immunrendszeri gyengülés. Ezek hatásai megfelelőtáplálkozással és gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők – hasonlóan a krónikus betegekellátásához a földi körülmények között. Az űrételeknek nemcsak táplálónak, de ízletesnek, változatosnak és könnyen fogyaszthatónakis kell lenniük, miközben minimális hulladékot termelnek. A fizikai aktivitás növeli az energiaszükségletet, ezért a táplálkozási tervek kialakításánál ezt is figyelembe kell venni. A cél egy olyan komplex ellátás biztosítása, amely nemcsak a túléléshez, hanem a fizikai és mentális teljesítőképesség fenntartásához is hozzájárul.
A konferencia honlapja: https://conference2025.etszk.u-szeged.hu/
A MEC_SZ 148950 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a MEC_24 pályázati program finanszírozásában valósul meg.
