Bezár

Fizioterápiás Tanszék

Általános tudnivalók

Általános tudnivalók

2022. szeptember 13.
5 perc

Szeretnél külföldön tanulni, de nem tudod, hogy hogyan is kezdj bele? Először is azt javasoljuk, hogy olvasd el az alábbi néhány pontot!

tajekoztato_a_honlapra


  • Először is látogass el erre az oldalra és tájékozódj az ERASMUS nyújtotta lehetőségekről: http://www2.u-szeged.hu/erasmus/
  • Ellenőrizd az oldalon, hogy mikor van pályázati időszak! Ne ess kétségbe, ha lemaradtál, a jövő évi utad tervezését akkor épp időben kezded!
  • Nézd meg a honlapon a Tanszékünk élő kapcsolatait és az EUGLOH intézményeket! Az intézmények közötti szerződés főként a tanulmányi mobilitáshoz szükséges azaz, ha egy teljes félévet külföldön szeretnél teljesíteni. Akiket ajánlani tudunk azok a finn partnerünk (https://www.xamk.fi/en/frontpage/), török partnerünk (https://www.ahievran.edu.tr/en/), román partnerünk (https://www.uoradea.ro/The+University+of+Oradea) és természetesen a EUGLOH partnerintézményei (https://www.eugloh.eu/). Ne feledd azonban, hogy tanulmányi mobilitás esetén szükséges krediteket teljesítened és sajnos az intézmények eltérő tantervei miatt egyéni tanrendre is szükséged lehet, valamint a csúszás lehetőségére is gondolni kell!
  • Gyakorlatokat is tudsz kint teljesíteni, de itt gondold végig, hogy nem biztos, hogy ugyanabban az időszakban tudod elvégezni, mint azt a magyar képzésed során tennéd. A külföldi és a magyar gyakorlat eltérő lehet, nem árt erre is felkészülnöd!
  • Ha nehéznek érzed, hogy egy félévet külföldön teljesíts, vagy nem szeretnél az órákról, esetleg fontos ismeretekről lemaradni, a diploma utáni mobilitással még mindig tapasztalatot szerezhetsz. Erre az utazásra az abszolutórium után van lehetőséged, a diploma megszerzése után, de fontos, hogy pályázni még aktív jogviszonnyal tudsz. Ekkor egy általad szabadon választott intézményben - lehet az egyetemi, állami, vagy magán ellátóhely - gyógytornász munkakörben próbálhatod ki magad. Itt már nem biztos, hogy elég lesz az egyébként univerzális angol nyelvtudás, itt szükség lehet a betegekkel való kommunikációhoz az ország anyanyelvére. Bepillantást nyerhetsz egy másik kultúrába, egy másféle gyógytornász- és egészségügyi gyakorlatba, azonban a szervezés és az előkészületek itt főként a te dolgod lesz. Vedd fel a kapcsolatot a kiszemelt intézménnyel minél hamarabb és egyeztess velük az elképzelésedről! Természetesen egy-két tippel a hallgatói ügyekkel foglalkozó tanszéki ERASMUS koordinátor is a segítségedre lehet (Szilágyi Levente).


GY.I.K.


Szeretnék kiutazni, de nem találtam olyan országot/partnert, ami szimpatikus számomra. Mit lehet tenni ekkor?

Amennyiben nem találtál számodra szimpatikus helyet, úgy természetesen új szerződés megkötésére is van lehetőség. Azonban azt mindenképp vedd figyelembe, hogy egy új szerződés megkötéséhez rengeteg egyeztetés szükséges, így hónapokat is igénybe vehet. Ha mindenképp meg szeretnéd ezt az utat próbálni, akkor nézelődj a szimpatikus intézmények között, vizsgáld meg a tantervüket és ha találsz olyat, ami megfelelőnek tűnik, vedd fel a kapcsolatot a szerződéskötésekért felelős ERASMUS koordinátorunkkal: Máthéné Köteles Évával a mathene.koteles.eva.szilvia@szte.hu email címen!


Milyen papírokat kell kitöltenem/leadnom?

A szükséges dokumentumok listáját megtalálod az SZTE Mobilitási Iroda honlapján http://www2.u-szeged.hu/erasmus/, a „hallgatóknak” menüpont alatt. A dokumentumokat elegendő elektronikusan eljuttatnod a hallgatói ügyekkel foglalkozó ERASMUS koordinátorukhoz: Szilágyi Leventéhez, a következő email címre: szilagyi.levente@szte.hu


Mit tegyek, ha nem tudom az adott félévben a kiválasztott külföldi egyetemen teljesíteni a kötelező tantárgyaimat?

Erre a tantervek különbözősége miatt sajnos nagy esély van. Ebben az esetben (ha ennek ellenére eltökélt vagy a kiutazásban) kérhetsz egyéni tanulmányi rendet. Bizonyos kurzusok esetében elfogadható, ha korábban hazatérve csak a vizsgákat teljesíted, de sajnos van olyan gyakorlati kurzus, melyet végig kell, hogy gyakorolj a félévben. Ezt mindenképpen majd az oktatóval és az ERASMUS koordinátorral kell leegyeztetned és így mérlegelned a lehetőségeidet.


Milyen ösztöndíjakkal kalkulálhatok? Elég lesz ez a kint-tartózkodásom idejére?

Az ösztöndíjakat régiókra lebontva szintén megtalálod az SZTE Mobilitási Iroda honlapján http://www2.u-szeged.hu/erasmus/. Pályázás előtt érdemes tájékozódnod az utazási, szállási, étkezési költségekről és így ki tudod számolni, hogy elegendő lesz-e az összeg. Szociális alapon van lehetőség kiegészítő pénzügyi támogatásra pályázni, mellyel kapcsolatban szintén az SZTE Mobilitási Iroda honlapján tájékozódhatsz: http://www2.u-szeged.hu/erasmus/


Én intézem az utazásom, vagy azt az egyetem végzi?

Az utazásodról neked kell gondoskodnod, így hosszabb európai út esetén akár érdemes lehet már nagyon korán informálódni a jegyárakról és amint biztossá válik a kiutazás, le is foglalni a jegyeket.


Elég leadnom a nyelvtudásról szóló igazolásokat, vagy vizsgázni kell a kiutazás előtt?

A támogatás feltétele megfelelő nyelvi tudás, mely igazolására egy nyelvi tesztet kell kitöltened. Ezt nem a Tanszékünk, hanem a Nemzetközi Mobilitási Iroda intézi majd.


Mi a helyzet a biztosítással, az automatikusan jár?

Nem, erről magadnak kell gondoskodnod. Érdemes a lehető legjobb ajánlatnak utána járnod.



További kérdésed van? Akkor vedd fel a kapcsolatot tanszékünk hallgatói ügyekkel foglalkozó ERASMUS koordinátorával!

Levente SzilágyiSzilágyi Levente

ERASMUS koordinátor, hallgatói ki- és beutazás

E-mail: szilagyi.levente@szte.hu




Mathene_Koteles_Eva_honlapfotoMáthéné Köteles Éva

ERASMUS koordinátor, oktatói, adminisztratív ügyek, intézményi kapcsolattartás

E-mail: mathene.koteles.eva.szilvia@szte.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek