Bezár

Hírek

DSCN2962

Nagyváradi vendégelőadók az ETSZK-n

Nagyváradi vendégelőadók az ETSZK-n

2024. március 25.
2 perc

Az SZTE ETSZK Szociális Munka és Szociálpolitikai Tanszék meghívására vendégelőadók tartottak előadást a "Szociális ellátórendszer és szociális gazdaság Romániában" (Prof. Dr. Flóra Gábor) és az "Inklúzió eszmerendszerének ismertetése és a romániai fogyatékossággal élők szakpolitikai támogatási gyakorlatának bemutatása" (Dr. Belényi Emese) témában.

A Partiumi Keresztény Egyetem oktatója, Prof. Dr. Flóra Gábor a támogatási rendszer kérdéseit fejtette ki előadásában. A III .éves szociális munkás szak hallgatóinak elmondta, hogy mentális váltás szükséges az állami támogatási rendszer átalakításában. Romániában a gondoskodó állam segélyek formájában igyekszik a fogyatékkal élők problémáját megoldani. A szociális rendszer valójában nem támogat, hanem segélyez. Hangsúlyozta, hogy társadalmi diagnózisra lenne szükség, mert jelenleg csak hiányos adatok állnak rendelkezésre. Kiemelte, a civil szociális szervezetek részben próbálják betölteni az elégtelen feladatvállalását az állami szektornak.

DSCN2970

Dr. Belényi Emese "Az inklúzió eszmerendszerének ismertetése és a romániai fogyatékossággal élők szakpolitikai támogatási gyakorlatának bemutatása" című az előadásában azt kívánta bemutatni a hallgatóknak, hogy hogyan jelenítődik meg a fogyatékosság a kultúrában. Kiemelte, hogy a fogyatékosságot elsősorban az egyén problémájaként definiáljuk, és hajlamosak vagyunk további kompetenciákat társítani hozzá. Hangsúlyozta, hogy a társadalmat is felelőssé kell tenni, a fogyatékkal élőknek arra van szükségük, hogy a személyiségüket, identitásukat vegyék észre. A szociális munkás szakos hallgatóknak felhívta a figyelmét arra, hogy meg kell a fogyatékkal élő társainknak tanítani a kommunikatív kompetenciát, fejleszteni kell a kapcsolatteremtő képességüket. Rámutatott arra, hogy minden intézkedésnek globálisnak kell lennie. Előadását egy interaktív játékkal zárta, melybe a hallgatóságot vonta be.

/Hell István/

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek