Kutatók Éjszakája 2022 SZTE ETSZK

Kutatók Éjszakája az ETSZK-n!

2022. szeptember 30-án az alábbi programokkal várjuk látogatóinkat a Kutatók Éjszakáján Temesvári körút 31-es szám alatti épületünkben!

ALKALMAZOTT ORVOSTUDOMÁNYI SZAKCSOPORT


Látogatás az emberi testben

16:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. I.emelet 121-es terem (jelentkezés a turnusra: földszint 11-es terem)

A program során megismerhetik az érdeklődők az emberi test felépítését, a szervek kapcsolatait. Három dimenziós számítógépes programmal beléphetnek és elkalandozhatnak a szervek közé, végigkövethetik az erek mentén a vérkeringést-, a légutakban a levegő útját-, és megismerhetik a szív üregeinek rendszerét. Részletesen áttekinthetik az agy és a gerincvelő bonyolult felépítését.

Kutatók Éjszakája link >>>


Mi folyik az ereinkben?

16:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 11-es terem

Testünkben a vér szállítja a sejtek működéséhez szükséges oxigént és tápanyagokat, illetve a szövetekben termelődött anyagcseretermékeket, immunsejtek révén kiszűri és eliminálja a kórokozókat, illetve sérülés esetén véralvadási rendszerével megállítja a vérvesztést. Mindezen funkciókat az erekben keringő vérsejtek és fehérjék révén éri el. A vér laborparamétereinek meghatározása hozzátartozik a mindennapi orvosi gyakorlathoz. Lehetőségük lesz az érdeklődőknek: a vérsejtek mikroszkópos vizsgálatára, meghatározni a vércsoportjukat (első 100 érdeklődő), kideríteni, hogy vérszegények-e (hematokrit értéket), értelmezni a laboreredményen kapott adatokat.

Kutatók Éjszakája link >>>ÁPOLÁSI TANSZÉK


Tarts életben!

16:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 19-es terem

Az újraélesztés megkezdése minden állampolgár kötelezettsége, így annak megtanulása és begyakorlása kiemelt fontosságú. A program során lehetőséget biztosítunk látogatóink számára a felnőtt és a gyermek újraélesztésének gyakorlására.

Kutatók Éjszakája link >>>


Emlővizsgálat oktatása

16:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 16-os terem

Az emlőrák a második vezető halálok nők körében. A helyesen kivitelezett önvizsgálatnak fontos szerepe van a korai felismerésben, a korai, gyógyítható stádiumban való felfedezésében. Egy valósághű modell segíti az érdeklődő látogatókat, hogy megtanulják az önvizsgálat módját, és az oktatóink segítségével ellenőrizhető az önvizsgálat technikája is.

Kutatók Éjszakája link >>>


Milyen érzés öregnek lenni?

16:00 - 19:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 16-os terem

A látogatóknak lehetőségük van felpróbálni az öregségi szimulátort, ami egy mozgás-korlátozó ruha kiegészítőkkel, melyek éreztetik az időskor nehézségeit.

Kutatók Éjszakája link >>>


Subcutan injekció beadási technikájának tanítása

16:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 16-os terem

Kis mennyiségű gyógyszer beadásának egyik módja a subcutan injekció. Az insulin olyan subcutan injekció, melyet a világon több millió cukorbeteg ad magának, de hormonok és antikoagulánsok is ily módon adhatóak. A program során a hallgatók a helyes injekciózási technikára tanítják meg az érdeklődőket.

Kutatók Éjszakája link >>>


Koleszterin- és trigliceridszint-mérés rizikófaktorral rendelkező látogatóknak

16:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 16-os terem

A magas vérzsírszint a kardiovaszkuláris betegségek egyik rizikófaktora. Az ápolóhallgatók koleszterin- és trigliceridszintet mérnek azoknak a látogatóknak, akiknél egyéb rizikófaktor is fennáll (emelkedett BMI, magasvérnyomás).

Kutatók Éjszakája link >>>


Vércukorszint mérés és annak oktatása

16:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 16-os terem

A cukorbetegség olyan anyagcserebetegség, melyet az inzulintermelés hiánya, csökkenése jellemez, mely a vércukorszint emelkedésével jár. A betegség korai felismerése nagyon fontos. A program alatt főiskolai ápolóhallgatók és oktatóik mérik meg a látogatók vércukrát, valamint megtanítják a látogatókat a helyes mérési technikára.

Kutatók Éjszakája link >>>


Vérnyomásmérés és annak oktatása

16:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 16-os terem

A magasvérnyomás a szívbetegségek és a stroke egyik legfontosabb rizikófaktora, amelyek a világ vezető megbetegedései és halálokai közé tartoznak. Felismerni a magas vérnyomást az első lépés a megelőzésben, és a betegség kézben tartásában. A program alatt főiskolai ápolóhallgatók és oktatóik mérik meg a látogatók vérnyomását, valamint megismertetik őket a számok jelentésével. Tanácsot adnak a megfelelő mérőeszköz kiválasztásához, valamint megtanítják a látogatókat a helyes mérési technikára.

Kutatók Éjszakája link >>>EGÉSZSÉGMAGATARTÁS ÉS -FEJLESZTÉS SZAKCSOPORT


"Kérdezd a pszichológust!"

16:00 - 20:00

Szeged, Temesvári krt. 31. I.emelet 122-es terem

A program során várjuk a pszichológia iránt érdeklődő általános iskolás, középiskolás és felnőtt érdeklődőket, akik feltehetik azokat a kérdéseket, amelyek esetleg már régen foglalkoztatják őket és ellentmondásos információik vannak velük kapcsolatban. A programban résztvevő pszichológusok változatos szaktudásukkal és gyakorlati tapasztalataikkal igyekeznek csoportos formában fejleszteni a programra ellátogatók pszichológiai műveltségét.

Kutatók Éjszakája link >>>


„Önszeretet, önegyüttérzés, öngondoskodás - az egészséges kapcsolódás önmagunkhoz”

16:30 - 17:30

Szeged, Temesvári krt. 31. I.emelet 124-es terem

Hogyan szeressük jól magunkat? Hogyan bánjunk magunkkal együttérzően a nehézségek idején? Miért fontos az önmagunk testi, lelki jóllétéről gondoskodni, és ez hogyan hat az egészségünkre? Ha becsuknánk a szemünket és kívánhatnánk hármat, mi lenne az? Nagy valószínűséggel az egészség és boldogság közte lenne. A jó hír, hogy ezek megvalósításáért mi magunk is tehetünk valamit. Az interaktív előadás során az önszeretet, önegyüttérzés, öngondoskodás pszichológiájának legfrissebb tudományos elméleteit mutatjuk be. Lehetőséget biztosítunk 1-2 rövid, sajátélményű gyakorlat kipróbálására, kérdések feltevésére is. A magunkhoz való egészséges, pozitív viszonyulás, kapcsolódás tanulható és fejleszthető. Tudatos módon tehetünk azért, hogy a szükségleteinkre építő módon reagáljunk (még a nehéz élethelyzetekben is), ezzel elősegítve egy minőségibb, egészségesebb, gyümölcsözőbb élet megélését.

Kutatók Éjszakája link >>>


Fog- és szájápolás jelentősége, szájhigiénés tanácsadás

16:00 - 20:00

Szeged, Temesvári krt. 31. I.emelet 123-as terem

A programon a kisgyermekek megismerkedhetnek játékos formában a szájápolás jelentőségével, a fogmanókkal és a fogorvosi látogatások mikéntjével. A szülők segítségére leszünk abban, hogyan vezessék be és kivitelezzék a továbbiakban a gyermeküknél a szájápolást, hogyan tudják segíteni gyermeküknél, hogy ne alakuljon ki félelem a fogorvosi ellátással kapcsolatban. Szájhigiénés tanácsadásunk során lehetőségük nyílik az érdeklődőknek megismerni, elsajátítani a helyes fogmosás technikáját, valamint a kiegészítő szájhigiénés eszközök alkalmazásának lehetőségeit, indikációit. Dentálhigiénikus hallgatóink személyre szabott táplálkozási és orális tanácsadást biztosítanak a program időtartamában.

Kutatók Éjszakája link >>>FIZIOTERÁPIÁS TANSZÉK


Mozgató – Mozgatható rendszer - Felmérés

17:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 1-es tornaterem

A program a fizioterápia és mozgás világába vezet el bennünket a megelőzés és a rehabilitáció területén. A látogatók a testzsír testtájéki megoszlásáról és más antropometriai adataikról kaphatnak képet.

Kutatók Éjszakája link >>>


Mozgató – Mozgatható rendszer - Tréning

17:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 1-es tornaterem

A program lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők, a proprioceptív tréning alapjaiként, elsajátítsák a testtartásjavítás, az egyensúly – és koordinációfejlesztés módszereit.

Kutatók Éjszakája link >>>


Mozgató – Mozgatható rendszer - Terápia

17:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 1-es tornaterem

A programon a fizioterápia által alkalmazott terápiás módszereket és eszközöket próbálhatják ki az érdeklődők. Továbbá különböző fizioterápiás eszközök, segédeszközök használatát sajátíthatják el.

Kutatók Éjszakája link >>>


Törzsizomzat képekben

20:00 - 21:00

Szeged, Temesvári krt. 31. I.emelet 111-es előadó

A törzsstabilizátor izmok vizsgálatának egyre nagyobb jelentősége van a gyógytornászi gyakorlatban olyan gyakori problémák esetén, melyekkel majdnem mindannyian találkozunk az életünk folyamán. Ilyen az egész világon sokakat érintő derékfájdalom. Vannak azonban olyan, a testünk mélyebb részein elhelyezkedő izmok, melyek vizsgálata manuális technikákkal nem kivitelezhető. A musculoskeletális, azaz a mozgatórendszer ultrahangvizsgálata manapság még nem elterjedt gyakorlat, annak ellenére, hogy nem jár sugárterheléssel, mint a röntgen, vagy éppen a CT vizsgálat és sokkal olcsóbb, mint az MRI. A bemutatott ultrahang-képek segítségével az érdeklődők bekukkanthatnak a mélyen elhelyezkedő törzsstabilizátor rendszer tagjai közé, a videók pedig életre keltik azokat működés közben. Emellett fellebbentjük a fátylat a derékfájdalom hátterében álló leggyakoribb okokról.

Kutatók Éjszakája link >>>PREVENTÍV EGÉSZSÉGÜGYI GONDOZÁS TANSZÉK


Csecsemőgondozási bemutató

17:00 - 20:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 3-as demonstrációs terem

Laikusokban gyakran felmerülő kérdés, hogyan lenne jó egy csecsemőt megfogni, tartani, pelenkázni, öltöztetni? Ezekben adunk szakszerű tanácsot az érdeklődők számára.

Kutatók Éjszakája link >>>


Hallásszűrés

17:00 - 20:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 15-ös terem

Minden korosztály megtudhatja, mennyire hasonlít a hallása egy denevéréhez. A hallásszűrést egy korszerű szűrővizsgálati eszközzel végezzük, amit maguk az érdeklődők is kipróbálhatnak.

Kutatók Éjszakája link >>>


Látásszűrés

17:00 - 20:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 15-ös terem

Minden korosztály számára lehetőséget biztosítunk, hogy megtudhassa, milyen éles a látása. A látásszűrés elvégzése során egy korszerű szűrővizsgálati eszközt alkalmazunk, amit maguk az érdeklődők is kipróbálhatnak.

Kutatók Éjszakája link >>>


Tegyünk a születendő gyermekekért!

17:00 - 20:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint 3-as demonstrációs terem

A várandósság időszakára vonatkozó jó gyakorlatok bemutatásában megismertetjük a jelenlévőket a szülés folyamatával, az anyatejes táplálás szemléltetésével maketteken. Valamint konzultálunk a jelenlévőkkel a várandósság időszakát érintő fontos témákban, úgy, mint szűrések, vizsgálatok, életmód, ráhangolódás.

Kutatók Éjszakája link >>>SZOCIÁLIS MUNKA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK


"Lélek - rajz" műhely

17:00 - 20:00

Szeged, Temesvári krt. 31. földszint ebédlő

Önmagunk és mások megismerése a művészetterápia eszközeinek a felhasználásával. Félretenni az intellektust, és megtapasztalni a kreatív, alkotó énünk gazdag, önkifejező lehetőségeit. Jelmondatunk: elhagyni a csónakot a tengerért…

Kutatók Éjszakája link >>> Kérdés esetén forduljon munkatársunkhoz!

Kisföldi Diána

kisfoldi.diana@szte.hu